Logo text

Zlobivé dítě Xavier Dolan se vrací s dalším kontroverzním filmem

FI
05 11 2016

Teprve sedmadvacetiletý kanadský režisér Xavier Dolan, který má na svém kontě psychologické drama Mami!, částečně autobiografický film Zabil jsem svou matku nebo kultovní Imaginární lásky, přichází se svým novým, v pořadí už šestým celovečerním filmem s názvem Je to jen konec světa.

V příběhu o nesnesitelné složitosti rodinných vztahů se hlavní hrdina vrací domů po dvanácti letech, které prožil ve velkoměstě, aby své rodině oznámil svou blížící se smrt. Ač se jedná o výrazně jiný film, než na jaký jste v Dolanově filmografii zvyklí, rozhodně nebudete ochuzeni o jeho typickou estetiku, vypjatou hru s emocemi, ani výrazný soundtrack.

Je to jen konec světa si v Cannes vysloužil Velkou cenu, druhé největší ocenění festivalu, a přesto, nebo možná právě proto, následně vyvolal mezi diváky bouřlivé diskuze, rozdělil obecenstvo na dva nesmiřitelné tábory a nadzvednul obočí nejednomu kritikovi. Podobný scénář v minulosti provázel i některé jeho předchozí filmy, které se nakonec staly kultem. Koukněte na trailer a přijďte od 10. listopadu posoudit, jestli se jím tohle dramaticky působivé dílo stane taky.