Logo text

Kultovní studio Ghibli přivedlo k životu Červenou želvu

FI
12 11 2016

Japonské animační studio Ghibli, které pod taktovkou legendárního Hajaa Mijazakiho stvořilo takové hity jako je Cesta do fantazie, Princezna Mononoke nebo Můj soused Totoro, se poprvé rozhodlo vyzkoušet evropskou koprodukci a oslovilo nizozemského režiséra Michaëla Dudoka de Wita, aby společně vdechli život jeho novému filmu.

Červená želva je příběhem trosečníka na tropickém ostrově, obydleném želvami, kraby a ptáky a zároveň také příběhem o univerzálnosti všech zásadních okamžiků v životě člověka. O sebepoznání, lásce, rodičovství i střídání generací se režisér, který je zároveň držitelem Oscara za krátký film Otec a dcera, rozhodl vyprávět beze slov, jen s pomocí řemeslně dokonalé animace. Dlouhá cesta magického snímku, trvající téměř deset let, se vyplatila. Vznikl film, srozumitelný napříč generacemi i kontinenty, který byl následně oceněn v Cannes Zvláštní cenou v sekci Un Certain Regard. Možná i proto se o něm v současnosti hovoří jako o příštím favoritovi na Oscara za animovaný film.

Červená želva, která byla kritiky označena za „dojemnou ódu koloběhu života” nebo „zázrak beze slov,” vstupuje do kin 1. prosince. Na trailer můžete kouknout už teď níže.