Logo text

R.I.P. Eugene Cernan > Poslední člověk, jenž stanul na Měsíci

T
17 01 2017

Ve věku 82 let zemřel kapitán Eugene Cernan, astronaut s česko-slovenskými kořeny, který byl zároveň posledním člověkem, jenž stanul na Měsíci během mise Apollo 17 v prosinci 1972.

Gene Cernan se sice narodil jako americký občan v Chicagu, jeho otec ale byl Slovák a matka měla předky z Čech.

Po výcviku u amerického námořnictva si ho v roce 1963 vybrala NASA kvůli účasti na vesmírných programech Gemini a Apollo.

Poprvé se do vesmíru podíval jako pilot Gemini 9A v červnu 1966, poté co tragicky zahynula původní posádka při havárii výcvikového NASA letounu. Následovala mise Apollo 10, kdy v květnu 1969 zastával funkci pilota lunárního modulu a připravil tak půdu pro vůbec první přistání na našem Měsíci, jež se odehrálo o dva měsíce později. Cernan je taky druhým Američanem a třetím astronautem vůbec, který podnikl výstup do otevřeného vesmíru.

Mise Apollo 17 byla poslední lidskou návštěvou měsíce a Gene tentokrát letěl na Měsíc jako její velitel. Společně s vědcem a pilotem Harrisonem Schmittem přistáli na povrchu Měsíce a právě před návratem na Zemi, byl Gene jako velitel posledním, kdo nastoupil do lunárního modulu a vysloužil si tak označení Last Man on the Moon.

Eugene A. Cernan
14. březen 1934 – 16. leden 2017

13