Logo text

KMENY 90 > Street Party před Moravskou galerií v Brně

BB P
23 04 2017

Výstavní projekt KMENY 90 volně navazuje na stejnojmenný knižní projekt reflektující fenomén alternativní kultury devadesátých let. Tato kniha uzavírá pomyslnou trilogii a vyplňuje prostor na časové ose mezi díly KMENY 0 a KMENY.

Rozsáhlá výstava v Moravské galerii v Brně bude primárně pomocí referenčních objektů, video záznamů, grafického designu, dobového umění, módy a fotografií sledovat důsledky dramatických proměn, které nastartovaly politický převrat v listopadu roku 1989, jenž zcela změnil charakter městské nonkonformní mládeže. Ta okamžitě po politickém uvolnění začala absorbovat nové impulzy ze zahraničí, které ovšem mnohdy přetavovala v naprosto originální kulturní novotvar, stojící někde na pomezí východu a západu, undergroundu i popkultury. Výstava samotná má být jistou extenzí knihy, ale navazuje jen zvolna a je neobjektivní ve smyslu Vladimirova úhlu vidění devadesátých let.

Kromě přiznané kurátorské intervence Vladimira 518 a jeho vlastní interpretace devadesátých let v československé alternativní kultuře je sám o sobě důsledným propagátorem bourání klišé nesnášenlivosti mezi Prahou a Brnem, protože si myslí, že jen akcentuje naše časté maloměšťáctví, mindrák na jedné straně a přezíravost na té druhé. Kmeny 90 v Brně jsou chytrou úlitbou všemu, protože přivážejí do Brna kus Prahy, což se neobejde bez jisté kontroverze, ale to je ostatně synonymem téměř všech Vladimirových projektů.

Street party navozující atmosféru devadesátých let a úzce korespondující se samotnou výstavou proběhne v sobotu 13. května v brněnské Husově ulici před Moravskou galerií. Začínat bude ve 14:30 hodin a končit ve 22 hodin, bez vstupného. Výstava samotná pak bude pro veřejnost přístupná po celou dobu akce až do 22:30.

Součástí bude i line-up kapel spjatých s devadesátými lety, který bude odtajněn postupně.

Facebook událost