Logo text

NASA odhalila nový Batmobile pro výzkum Marsu!

T AU
06 06 2017

Jakmile se Temný rytíř někdy ocitne ve chřtánu Rudé planety, jeho futuristický kočár bude připraven.

Pokud je vizionář Elon Musk něco jako Bruce Wayne, svět právě spatřil jeho stylový hi-tech transportér. The Martian Batmobile je prototyp marťanského roveru, který pro legendární Space Kennedy Center vyvinuli designéři Marc & Shannon Parkerovi pod křídly vlastní společnosti Parker Brothers Concepts. Černá bestie z karbonových vláken a hliníku je 8,5 metrů dlouhá pojízdná laboratoř (vpředu futuro kokpit pro čtyři astronauty, vzadu mobilní oddělitelný lab) o váze cca 2 250 Kg. Je plně uzpůsobená nevyzpytatelnému povrchu Marsu a pohání ji elektřina ze solárních panelů s možností vyvinout maximální rychlost okolo 112 km v hodině.

Přes veškeré technologické vychytávky se ale do vesmírného oceánu bohužel jen tak neponoří. Oba kreativci totiž celou věc v první řadě navrhli jako součást populárně-naučného projektu Summer of Mars, s nímž NASA objíždí USA s cílem strhnout širokou veřejnost k zájmu o výzkum Marsu. Černý klenot bratrů Parkerových tak aktuálně hraje na všechny strany: slouží jako nepřehlédnutelý “maskot” celé popularizační kampaně, zároveň by ovšem také měl být jedním z klíčových odrazových můstků pro skutečný vývoj kosmických roverů budoucnosti.

Ať už to bratři přiznají nebo ne, design jejich roveru očividně čerpá inspiraci z tzv. Tumbleru, tedy batmobilu nolanovské The Dark Knight Trilogy. S jeho podobou (stejně jako s designem pozdějšího letounu The Bat, který spíš než z netopýra čerpal z tvarů včely) přišel Nolanův dvorní production designer Nathan Crowley ještě během pre-produkce Batman Begins (tradičně) v Nolanově garáži. Výsledkem se stal dosud nejmohutnější filmový batmobil, jenž na první pohled vzbuzuje respekt, slovy Crowleyho, svou “váhou tanku a rychlostí Lamborghini” a který svým agresivním težkotonážním designem odkazuje k moderní, vizuálně úsporné vojenské technice. Ostatně, pro celý Nolanův batmanovský realismus jsou typické výrazné znaky funkcionalismu, kdy architektura prostředí či design rekvizit nikdy neční nad samotnou funkci daného objektu a naopak se tak pevně drží režisérova hesla, že “veškeré Batmanovy technologie musí být v jisté podobě dostupné i ve skutečnosti.” Rover bratrů Parkerových je v tomhle ohledu obdobnou elegantní kombinací pop-kulturního odkazu s reálnou vědou.

Ondřej Čížek