Logo text

Debatmani 2 > Zack Snyder na svůj iPhone natočil boží 4minutový thriller

FI FO
01 10 2017

Po smrti své dcery letos na jaře odstoupil z natáčení Justice League, teď je ale zpátky v plné síle. Zack Snyder se z pozice novopečeného učitele základů filmové režie rozhodl všem studentkám a studentům ukázat, že skutečnou pecku lze natočit i během víkendu na svůj iPhone. Ta jeho se jmenuje Snow Steam Iron a je to krátký, syžetově zpřeházený brutální thriller o ženské pomstě.

Marek Čermák (FAMU / KDFS):
Tohle považuju za mimořádně důležitou událost, ne kvůli výsledku, ale kvůli procesu vzniku jako takovému. Když režisér v květnu opustil projekt Justice League, aby se mohl soustředit na vyrovnání se se ztrátou své dcery, všichni očekávali jeho návrat do DCEU, dřív či později. To, že se však po půl roce rozhodl natočit film na iPhone za svou kanceláří v LA a za pomoci svých nejbližších, hovoří za vše. Po x letech v pozici jednoho z nejsledovanějších režisérů Hollywoodu se vrací možná k prapůvodnímu důvodu, proč vůbec začal film kdy dělat. K radosti ze samotné tvorby. Prostě vzít pár přátel, kameru a jen točit. Bez očekávání, bez nátlaku a hlavně bez následků. Čím dál se člověk profesně posouvá, tím víc se vytrácí původní impuls a od určitého okamžiku už není možné nic dělat “beztrestně”, ačkoliv bychom si to někdy hrozně přáli. Snyder tímhle přirozeně dochází k restartu sebe samého, což, myslím a doufám, pomůže i jeho filmařskému já.


Ondřej Čížek (Danger Days / Bigg Boss):
Důležité je také zmínit, že krom osobnostního výdechu se rozhodl nastoupit dráhu pedagoga s tím, že filmařské základy bude vyučovat na domovské ArtCenter College of Design v Kalifornii. Snow Steam Iron je pak výsledkem jeho vlastní pobídky k tomu, aby se studenti vykašlali na veškeré imaginární překážky, šli do toho po hlavě a svůj vlastní velký film si natočili ve volném čase na mobil. Ano, je to návrat ke kořenům a k prapůvodu lásky k filmovému řemeslu, v tomhle případě navíc i přirozený navázání na určitou feministickou linii ve vlastní tvorbě. Aktuální kraťas vnímám tak trochu jako střídmou verzi Sucker Punche. Týraná žena se vzpírá mužské brutalitě a chod krvavých událostí bere do vlastních rukou. Tohle je krystalicky čistý Snyder – 4 těžkotonážní videoklipové minuty se stylem rozpohybovaných fotografií z 30s, atmosféra dobové gangsterky, módní reklamy i komiksového traileru (úvodní titulky jak z teaseru na JL). Absolutní koncentrace na obraz, stejně jako u jeho ikonických úvodních sekvencí pro Watchmen nebo Batman v. Superman. Suverénní režie s nechronologickým vyprávěním bez jediného dialogu, aktuální buldozer mezi krátkými filmy, dost možná kruciální moment pro vznik nového druhu iPhone filmů. Tleskám mu za to, přeju jen to nejlepší a pevně doufám, že nevzdá své plány na vysněný remake The Fountainhead.

#DangerDays