Logo text

Josh Keyes > Obrazy ze Země bez lidí, které fascinují i bolí

GR GD
13 10 2017

“Kdo tady určuje, kde graffiti být může, a kde nikoliv? Myslím si, že tohle bude jednoho dne realita, která navíc už teď dost vypovídá o našem vztahu k přírodě. Přesto, že budeme kolonizovat jiné světy, jakou značku tady zanecháme? Přesně o tom jsou moje malby. Ať už půjdeme kamkoliv, vždy tu zůstanou důkazy naší přítomnosti.”
- Josh Keyes, 48 let, Portland Oregon.

Obrazy z post-humánní Země. Utekli jsme těsně předtím, než definitivně stouply hladiny moří a oceánů. Než přišla nová doba ledová. Nechali jsme po sobě mimořádný bordel. Technologické ruiny, chemikálie, zdevastovaná prostředí, raněné giganty. A vzkazy. Hodně vzkazů.

Atmosféra maleb prolíná záběry filmové post-apokalypsy s hyperrealistickými záznamy potenciální budoucnosti naší civilizace. Vzbuzují strach i lítost, reflektují aktuální kondici decimovaného přírodního království Země.

Jakoby Keyes skrze svůj satirický eko-surrealismus vzkazoval: celá řada ohrožených zvířecích druhů vás přežije, ve skutečnosti jsou mnohem silnější než vy. A vy se radši moc dobře zamyslete, jaký odkaz tu po sobě nakonec zanecháte.

Art: Josh Keyes

Ondřej Čížek