Logo text

Nádech výdech: tajemství pražských výdechů

A B
25 10 2017

Pražské výdechy metra vydávají svá tajemství. A to do letošních Vánoc v nové knize Nádech výdech Jana Charváta v nakladatelství BiggBoss. Originálním způsobem odkrývá desítky let skrytá tajemství pražského metra, jeho pomyslné plíce – tedy vzduchotechniku i architekturu samotných výdechových komínů. Tato technicistní architektura se v Praze dere na povrch v mnohdy fascinujících reliktech dobových architektonických stylů – od bruselského stylu přes brutalismus až po postmodernu.

Autor knihy Honza Charvát je bývalý novinář, spoluautor trilogie Kmeny a dlouholetý občasný přispěvatel BiggBoss.cz Za téměř dva roky práce na knize nashromáždil několik tisíc dokumentů, fotografií, výkresů a archiválií, mluvil se všemi žijícími architekty původních stanic metra a navštívil stovku pražských výdechů:

“Knížka je kurátorským výběrem těch nejzajímavějších výdechů postavených do roku 2000. Napsal jsem ji doufám čtivě normálním jazykem a plnou příběhů nejen samotných staveb, ale i lidí kolem nich. Mnoho původních výdechů již navíc zaniklo či bylo vestavěno do nových budov, o osudu některých dalších není jasno. V drtivé většině okolo nich chodíme řadu let bez většího zájmu, aniž bychom vůbec třeba věděli, čemu vlastně slouží. Tak těmto dosud bezejmenným hrdinům chceme touto knihou vzdát hold za všechna ta léta opomíjení. "

Poprvé v historii, se tak na 400 stránkách zaplněných historickými dokumenty i fotografiemi, širší, ale i odborná veřejnost dozví i jména mnohých legendárních architektů, kteří výdechy metra projektovali, stavěli či se na nich jinak podíleli. Ať již to byl třeba jeden z otců českého “Bruselu” František Cubr, architekt Vítkovického nádraží Josef Danda, architekt Nuselského mostu Stanislav Hubička, autor Centrotexu Václav Hilský, ale třeba i malíř Zdeněk Sýkora, sochař Petr Šedivý a celá řada dalších.

Novodobé fotografie pro knihu nafotil jeho někdejší novinářský kolega – fotograf Jan Třeštík, držitel několika ocenění Czech Press Photo a vítěz řady dalších fotografických soutěží. Noční fotky výdechů pak ve spolupráci se světelným mágem Matyášem Kavanem.

Graficky minimalistické ztvárnění knihy včetně vlastního nového fontu má pak na starosti Jan Matoušek, který je podepsán i na další knize BiggBoss – Město médium a řadou dalších knižních publikací. Nedocenitelnou oponenturu knihy si vzal na starost i Vladimír 518.

Kniha je v sočuasnosti ve fázi finálního zlomu, její vydání a křest je plánován na první polovinu prosince. Její vydání podpořil i Dopravní podnik hl.m.Prahy. Knihu si jde předobjednat či jinak podpořit prostřednictvím crowdfinancingového portálu HitHit.


Dobová vizualizace přestupu na Sokolovské (dnes Florenci). V horní části je patrný i výdech Františka Cubra ležící dnes mezi fastfoodovou restaurací a Muzeem hl.m.Prahy.


Výdech architekta Václava Hilského u Pražského povstání na dobové fotografii.


V plících metra. Pár metrů odsud, za jasně patrnými tlumiči hluku, leží ohromné ventilátory zajišťující výměnu vzduchu ve stanici Florenc.


Přímo na dvoře Kolovratského paláce stál “provizorní” výdech postavený ze silážní věže. Nahrazen byl výdechem, který připomíná pyramidu.


Někdy jako ze sci-fi filmů. V zajetí bujné vegetace je schován tento výdech trasy metra B.


Futuristicky vyhlížející vizualizace výdechu u Invalidovny, který navrhla architektka Marie Davidová. Nikdy nebyl realizován, stejně jako Vědeckotechnické centrum architekta Karla Pragera, které u něj mělo stát.