Logo text

Ďurech
O šílenství a duších

11 07 2011

Pane Ďurech, jste šílený, říká mi doktor v bílém plášti a odměřuje dávku laskavé medikace. Je to magor, slýchám od malička, od rodičů až po vrstevníky. Psychiatrička si mě změří pohledem a říká – máte dvě možnosti – buď si vás tu necháme a budete se léčit v ústavu nebo půjdete ven, po třiceti vám slezou vlasy a jednoho dne vyskočíte z okna. A řeknu vám rovnou, lidi jako vy nemám ráda. Škoda, pomyslel jsem si, myslel jsem, že to je začátek slibného vztahu, milfka doktorka a šílený pacient. Potřebuji vyléčit doktorko! Ona v latexové uniformě …

Po nějaké době jsem se vysral na hledání pomoci v rukách bíloplášťáků. Řeknu vám proč. Většina z nich ví hovno a něco vám šlehnou. Lidem jako jsem já nikdy nerozuměli. Nevyřeší váš problém, něco vám nasadí a udělají vám v hlavě větší bordel, než jste tam kdy měli. Vyleze z vás zombíř a opravdu se časem máznete. Nechtějí, abyste pochopil svůj potenciál, chtějí vás narvat do psychické kasle, chtějí z vás vymlátit funkčnost v rámci zapojení do společnosti, nechtějí další buddhy aby běhali po ulicích a připomínali lidem, že mají duši. Nechci snižovat závažnost genetických onemocnění, o kterých ale vím hovno, tak budu mlít o něčem, o čem aspoň něco vím.

Podle mě většina psychických problémů plyne z rozhádaných, nekompatibilních a soupeřících duší. Já v duši pevně věřím, stejně jako v reinkarnaci. Pokud bych věřil, že se po smrti vše vypne jako televize, tak jenom fetuju a šukám, protože proč se něco učit a dělat, když film skončí a pak hovno? Nikomu nic necpu, každý ať si hlasy ve vlastní kebuli a všechny další parády vysvětluje, jak chce. Staří Egypťané a můj otec (Burroughs) jich postulovali sedm. Problém se slavnými dušemi je v tom, že jsou hašteřivé a každá sleduje vlastní cíle. Nejvýše postavená je Ren, vaše Tajné Jméno, název vašeho filmu. Je to však klasický umělec, se všemi debilními uměleckými manýrami. Druhou je Sekem, Energie,Technik na place. Číslo tři je Khu, anděl strážný, který zodpovídá za vaši ochranu. Tyto tři duše jsou věčné a ve chvíli vaší smrti se vrací pro další tělo. Zbylé čtyři s vámi cestují do Říše mrtvých. Jsou to Ba, Srdce – Sex, Ka, Dvojník, kterému jedinému můžete věřit, ale navazuje se s ním nejhůře kontakt, Khaibit, Pamět vašich předchozích životů a Sekhu, Tělo.

Je pouze na vás, abyste tu bandu sjednotili. Je to jako na place u filmu. Buď se vám tam podaří udržet pořádek, přesvědčíte všechny, aby spolupracovali a zajistíte jim podmínky pro práci, nebo se vám na to taky můžou pěkně vysrat a nechají vás s vaším invalidním filmem trčet v ateliéru. Potřebují dobrý scénář, elektřinu, catering…Točíte film svého života. A pokud ho nenatočíte vy, tak to za vás někdo vezme. Bude to jedna z vašich zrádných duší a udělá vám za zády nějaký zajímavý obchůdek a vy se pak povezete v laciné telenovele.

Snaží se nás nahnat do ústavu a diagnostikovat schizofrenie, katatonie a další parády. Psychologie z Vlasty. Rozdvojená osobnost. Bipolarita. Jste schopni si v hlavě položit otázku a odpovědět si na ni? Kolik vás tam teda je? Naprat do nás léky a zavřít idioty jako já za mříže. Pro mě je šílenství záměna úrovní. Pokud budete strkat kočku do mikrovlnky nebo péro do sekačky na trávu, jste šílení. Pokud vás někdo požádá o slánku a vy mu ustřelíte hlavu, jste magor. Ale dnes se za šílenství pokládá to, že říkáte, co si myslíte a uvažujete svojí makovící, bez Vlasty. Analytické myšlení je trestáno. Schopnost rozlišit virální informace od skutečných původních nahrávek je trestána vyhoštěním ze spolku zdravých lidí. Vítejte na lodi bláznů. Pokud je šílenství věřit sám v sebe, zavřete mě, jsme šílený až na půdu. Věřím, že život má smysl a já tu mám nějaký úkol, jinak bych tu netrčel. Pokud je šílenství dělat, to co mě baví, pokud je šílenství milovat své bližní až za hrob, pokud je šílenství meditovat a cvičit, rozvíjet se a učit, studovat život, jsem šílený až běda. Skutečný blázen je pro mě ten, který přejímá cizí cívky a neprověří je svým citem, rozumem a intuicí. Kdo dělá něco, co se mu příčí a tvrdí ostatním, že to je skvělé, je agent Neštěstí. Většina lidí dnes s úsměvem z reklamy na zubní pastu cosi pronáší o štěstí. Jsou nastřeleni odpornými legálními drogami a igelitový hnus jim odkapává z očí. Jděte se vysrat s celou vaší Hmyzí armádou podomních kšeftařů s nesmrtelností. Já na to nejsem zvědavej. Jsou tlaky na to, aby lidi věřili jenom tomu, co vidí. Existuje snad jenom to, co vidí vaše oči? Co vás potom navádí životem?

Nejsem zastáncem redukce člověka na genom. Je to příliš snadné a pohodlné, a snadné a pohodlné věci vedou do pekla uspokojení z vyřešeného případu, kterým život nikdy nebude. Tajemství je součástí jeho krásy. Pokud máte pocit, že jste celé té frašce porozuměli a vrazili ji do pár škatulek, věřte, že na pohyblivém písku se stavět nedá a až vám nateče do huby a očí, bude pozdě. May the force be with you.

ďurech